Çfarë është Kryptovaluta dhe si funksionon ajo?

Çfarë është Kryptovaluta dhe si funksionon ajo?

Kriptomonedha - kuptimi dhe përkufizimi

Një kriptomonedhë, e njohur gjithashtu si një kriptomonedhë, është çdo monedhë që ekziston në formë dixhitale ose virtuale dhe përdor enkriptimin për të siguruar transaksione. Kriptomonedhat nuk kanë autoritet qendror për t’i emetuar ose rregulluar ato, në vend të kësaj përdorin një sistem të decentralizuar për të regjistruar transaksionet dhe për të nxjerrë njësi të reja.

Çfarë është Kryptovaluta?

Kriptovaluta është një sistem pagesash dixhitale që nuk mbështetet te bankat për verifikimin e transaksioneve. Është një sistem peer-to-peer që lejon këdo, kudo që të dërgojë dhe të marrë pagesa. Në vend të bartjes dhe shkëmbimit të parave fizike në jetën reale, pagesat e kriptomonedhave janë thjesht regjistrime dixhitale në një bazë të dhënash në internet që detajojnë transaksione specifike. Kur pagesat transferohen në kriptomonedhë, transaksionet regjistrohen në një libër publik. Kriptovalutat ruhen në kuletat dixhitale.
Emri kriptomonedhë vjen nga fakti se kriptimi përdoret për të verifikuar transaksionet. Prandaj, programimi i avancuar përfshin ruajtjen dhe transferimin e të dhënave të kriptomonedhave midis kuletave dhe të dhënave publike. Qëllimi i kriptimit është të ofrojë siguri dhe siguri.

Kriptomonedha e parë ishte Bitcoin, e themeluar në vitin 2009 dhe ende kriptomonedha më e famshme sot. Pjesa më e madhe e interesit për kriptovalutat bazohet në faktin se ato tregtohen për fitim dhe spekulatorët ndonjëherë e rrisin çmimin.

Si funksionon Kryptovaluta?

Kriptomonedhat funksionojnë në një libër publik të shpërndarë të njohur si blockchain, një rekord i të gjitha transaksioneve të mbajtura dhe në pronësi të të gjithë atyre që zotërojnë monedhën.
Njësitë e kriptomonedhave krijohen nga një proces i quajtur minierë ose minierë dhe përfshin përdorimin e fuqisë llogaritëse për të zgjidhur probleme komplekse matematikore që gjenerojnë monedha. Përdoruesit gjithashtu mund të blejnë monedha nga ndërmjetësit, pastaj t’i ruajnë dhe t’i shpenzojnë ato duke përdorur kuletat kripto.
Nëse zotëroni kriptomonedhë, nuk zotëroni asgjë të prekshme. Ajo që keni është çelësi që ju lejon të zhvendosni një regjistrim ose njësi matëse nga një person në tjetrin pa pasur nevojë për një palë të tretë të besuar.
Megjithëse Bitcoin ka ekzistuar që nga viti 2009, kriptovalutat dhe aplikimet e teknologjisë blockchain janë ende të reja në botën financiare dhe priten më shumë aplikime në të ardhmen. Tregtimi i stoqeve, obligacioneve dhe aktiveve të tjera financiare përfundimisht mund të tregtohen duke përdorur këtë teknologji.

Shembuj të kriptomonedhave
Bitcoin
Ethereum
Litecoin
Dogecoin
Ripple
Cardano
Solana
Shiba Inu

Këtu blini Kryptovaluta?

Si të minohet helium